Maar dàt heb ik niet gezegd, dan heb je niet goed geluisterd!
Elise Imhof
  1 min

Vastlopende gesprekken
Oeps. ‘Dan heb je niet goed geluisterd.’ Hoe vaak heb je dit gehoord, of misschien zelf wel gezegd? Na een opmerking als deze is de dialoog, als die er al was, verdwenen en wordt er of gevlucht of verbaal gevochten. Een vastlopend gesprek omdat we ons punt onhandig overbrengen, de ander verkeerd begrijpen of onze communicatie meer baseren op onze verhalen dan op feiten.

Onze verhalen beheersen
We zien of horen iets en binnen enkele seconden hebben we ons verhaal gemaakt. Dat verhaal zorgt voor positieve of negatieve emoties waarop we handelen.
In het inspirerende boek Crucial Conversations wordt dit jouw gedragsroute genoemd. We kunnen onszelf en de ander veel ellende besparen door onze verhalen te beheersen.
“Ik zag dat hij in haar comfortzone kwam!”. O ja? Wat heb je gezien dat maakte dat je dacht dat dit het geval was? Wat is het feit (meetbaar, aantoonbaar) en wat is jouw verhaal, jouw interpretatie van wat je hebt gezien?
Zoals wijzelf een gedragsroute hebben, heeft de ander dat natuurlijk ook. In een vastlopend gesprek kun je proberen om de gedragsroute van de ander in tegenovergestelde richting te bewandelen. “Ik zie dat het je raakt. Begrijp ik je goed als ik denk dat…?” Zo kun je het verhaal dat achter het handelen van de ander zit proberen te begrijpen. Om daarna weer in gelijkwaardige dialoog te stappen.

Training
Bovenstaande alinea beschrijft heel kort één van de vaardigheden uit de training Crucial Conversations, gebaseerd op het gelijknamige boek. Begin november volgden zeven onderwijsmensen, van coördinator tot directielid, deze tweedaagse training. Een training die je leert naar jezelf en de ander te kijken en daarbij concrete tools aanreikt die je direct in jouw praktijk kunt toepassen.
Enkele citaten van de deelnemers over de training:
“Heel veel praktische handvatten die heel erg herkenbaar zijn in mijn werk.”
“Het tempo zat er in, er was ruimte voor humor en kwetsbaar te zijn”
“Concreet en duidelijk, je kunt er meteen mee aan de slag.”

Geïnteresseerd?
Op 15 en 16 februari  2023 word de training weer aangeboden.
Voor meer informatie:
https://www.deroo.nl/trainingen/crucial-conversations/

Teus de Vries, partner De Roo

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial