De meerwaarde van interimmanagers in het onderwijs

IMG_5718

Deel deze post

Het onderwijslandschap evolueert voortdurend en wordt geconfronteerd met uitdagingen die vragen om gespecialiseerde expertise en flexibele benaderingen. In dit verband speelt interimmanagement in het onderwijs een cruciale rol door scholen te ondersteunen bij verandering, groei en crisisbeheer. Maar wat houdt de rol van een interimmanager precies in en welke voordelen biedt het? Lees hieronder verder.

Wanneer wordt een interimmanager ingezet?​

Een interimmanager is een tijdelijke manager die wordt ingezet om bepaalde taken binnen een organisatie te managen. Op het gebied van onderwijs kun je hierbij denken aan functies als schoolleider, locatieleider, bestuurder, schooldirecteur, rector, teamleider, afdelingsleider, et cetera. Een interimmanager kan talrijke voordelen bieden voor schoolorganisaties. Er zijn momenten waarop een organisatie extra hulp nodig heeft vanwege drukke tijden, speciale projecten of procesverbeteringen. Interimmanagers hebben de tijd en expertise om deze taken uitstekend uit te voeren. Ze kunnen ook nieuwe inzichten bieden als externe professionals die geen deel uitmaken van de vaste organisatie.

In welke omstandigheden kan een school een interimmanager inzetten?​

Er kunnen verschillende situaties zijn waarin een school kan overwegen om een interimmanager in te huren. Een daarvan is tijdens een crisis, bijvoorbeeld als een school slecht beoordeeld wordt of het vertrouwen in de school is verminderd. Bovendien kan het voorkomen dat een school in verval raakt na een lange periode onder leiding van dezelfde schooldirecteur. Deze verslechtering wordt evident bij vergelijking met andere scholen. In dergelijke situaties kan een interimmanager binnen een korte tijd de school revitaliseren en toekomstbestendig maken. Een andere mogelijke situatie is de afwezigheid van een medewerker door sabbatical, ontslag, ziekte of zwangerschapsverlof. Aangezien de verantwoordelijkheden van een interimmanager divers zijn, kunnen zij deze taken overnemen. Extra hulp kan ook nodig zijn in drukke periodes. Bovendien kan een interimmanager waardevolle gespecialiseerde kennis aan een school bieden.

Wat zijn de belangrijkste redenen om een interimmanager in te zetten?​

Het belang van een interimmanager in het onderwijs - of in welke sector dan ook - kan niet worden onderschat. Ze spelen een cruciale rol bij het beheren van veranderingen, overgangen en onzekerheden, en brengen een reeks voordelen met zich mee die hen onderscheiden van andere managementrollen. Hieronder volgen enkele van deze voordelen waarom interimmanagers zo belangrijk zijn.

Op zoek naar een interimmanager?

Op zoek naar een interimmanager? Door onze jarenlange ervaring beschikken wij over een zeer groot en divers bestand aan (interim) managers en hebben wij ook met een groot aantal mensen opdrachten uitgevoerd. Bij elke vraag onderzoeken we samen met de opdrachtgever aan welk type tijdelijke manager behoefte is. We kijken hierbij naar de vaktechnische achtergrond en ervaring maar vooral ook naar de intermenselijke vaardigheden. Onze interimmanagers doorlopen bij De Roo allemaal een intake- procedure. Sinds 2015 volgen ze ook onze interne opleiding Interim- en Verandermanagement

Meer informatie of contact opnemen?

Contact met ons opnemen? Dat kan! We zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Op de hoogte blijven van onze nieuwsupdates en nieuwe vacatures?

 

 

Lees ook onze andere blogs

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial