Blog

De voordelen van een interimmanager in het onderwijs

Interimmanagers in het onderwijs

Een interimmanager is een tijdelijke manager die wordt ingezet om bepaalde taken binnen een organisatie te managen. Op het gebied van onderwijs kun je hierbij denken aan functies zoals schoolleiders, locatieleiders, bestuurders, schooldirecteuren, rectoren, teamleiders, afdelingsleiders, et cetera. Een interimmanager kan talrijke voordelen bieden voor schoolorganisaties. Benieuwd naar deze voordelen? Lees hieronder verder.

Wanneer wordt een interimmanager ingezet?

Er zijn momenten waarop een organisatie extra hulp nodig heeft vanwege drukke tijden, speciale projecten of procesverbeteringen. Interimmanagers hebben de tijd en expertise om deze taken uitstekend uit te voeren. Ze kunnen ook nieuwe inzichten bieden als externe professionals die geen deel uitmaken van de vaste organisatie.

Group therapy addiction treatment concept with four diverse people sitting having an open discussion in a mutual support program, colored vector illustration

In welke omstandigheden kan een school een interimmanager inzetten?

Er kunnen verschillende situaties zijn waarin een school kan overwegen om een interimmanager in te huren. Een daarvan is tijdens een crisis, bijvoorbeeld als een school slecht beoordeeld wordt of het vertrouwen in de school is verminderd. Bovendien kan het voorkomen dat een school in verval raakt na een lange periode onder leiding van dezelfde schooldirecteur. Deze verslechtering wordt evident bij vergelijking met andere scholen. In dergelijke situaties kan een interimmanager binnen een korte tijd de school revitaliseren en toekomstbestendig maken. Een andere mogelijke situatie is de afwezigheid van een medewerker door sabbatical, ontslag, ziekte of zwangerschapsverlof. Aangezien de verantwoordelijkheden van een interimmanager divers zijn, kunnen zij deze taken overnemen. Extra hulp kan ook nodig zijn in drukke periodes. Bovendien kan een interimmanager waardevolle gespecialiseerde kennis aan een school bieden.

Wat zijn de voordelen van het inzetten van een interimmanager?

Interimmanagers brengen een reeks voordelen met zich mee. Ze hebben vaak uitgebreide ervaring en een breed scala aan vaardigheden. Het omvangrijke netwerk waarover ze beschikken kan ook in bepaalde omstandigheden voordelig zijn. Ze zijn resultaatgericht, aangezien ze vaak voor een kortere periode worden ingehuurd. Door hun objectieve positie kunnen ze als buitenstaander naar een schoolorganisatie kijken, wat het nemen van moeilijke beslissingen kan vergemakkelijken. Bovendien kunnen interimprofessionals snel worden ingezet, wat de school in staat stelt om snel te beginnen met de aanpak van de uitdagingen. Het einde van de opdracht leidt niet tot opschudding, omdat de duur van de opdracht duidelijk is afgebakend voordat de interimmanager wordt aangesteld. Dit maakt de interimmanager een flexibele oplossing.

Op zoek naar een interimmanager? Door onze jarenlange ervaring beschikken wij over een zeer groot en divers bestand aan (interim) managers en hebben wij ook met een groot aantal mensen opdrachten uitgevoerd. Bij elke vraag onderzoeken we samen met de opdrachtgever aan welk type tijdelijke manager behoefte is. We kijken hierbij naar de vaktechnische achtergrond en ervaring maar vooral ook naar de intermenselijke vaardigheden. Onze interimmanagers doorlopen bij De Roo allemaal een intake- procedure. Sinds 2015 volgen ze ook onze interne opleiding Interim- en Verandermanagement

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial